Featured Projects

Stone – French Country Style

Stone House
  • Well insulated ceilings and walls with 2 x 6 or greater exterior wall framing
  • Main portions of structure are timber-framed with bolted connections to facilitate disassembly and reuse of timbers if necessary
  • Locally quarried limestone used on exterior and interior walls for durability and low-maintenance
  • Concrete tile roofing with recyclable metal edge trim, gutters and flashings also for durability and low-maintenance
  • High energy-efficiency and well sealed metal-clad wood-framed windows and exterior doors
  • Upper level dormer windows and glazed cupola designed to provide daylighting into main large volume living spaces while maintaining style of exterior
  • Reclaimed and refinished hardwood flooring throughout
  • Ducted and dampered fresh air supply to interior of fireplace to limit air-infiltration and heat loss
  • Designed for wheelchair accessibility throughout main floor level

Stucco Surface – Contemporary Style

Stucco Contemporary House
  • Residence designed to reuse existing concrete foundation with exterior insulation added
  • Passive solar design with Rastra Block (insulating concrete form product using recycled polystyrene packaging in a concrete matrix) system used for all above-grade exterior walls, with directly applied stucco and plaster surfaces
  • Reclaimed and reused steel “bar-joist” framing system used for main floor and roof structures exposed on the interior
  • Recycled and recyclable galvanized steel exterior deck, porch and stairway structures
  • Factory-finished recycled and recyclable steel roofing and trim materials
  • Highly insulated roof-ceiling surface
  • Energy-efficient ground source heat pump system used to provide heating, air-conditioning and hot water
  • Highly energy-efficiency and well sealed metal-clad wood-framed windows and exterior doors
  • Stained and polished thermal mass concrete floors throughout both floor levels
  • Innovative use of metal-stud interior framing in combination with attached glazing system by owner to provide privacy and also allow for use of daylighting throughout main floor spaces

Strawbale Construction

Strawbale
  • Residence sited into south-facing hillside for passive solar orientation, and to take advantage of summer breezes and shelter from winter winds
  • Foundation with exterior insulation to increase interior thermal mass
  • Timbers and lumber used for structural frame, left exposed on interior of house, obtained by deconstructing a local barn that was no longer in use
  • Roof-ceiling system with exposed rafters designed to take advantage of locally obtained, reclaimed extruded polystyrene insulation boards, and using “crossed” framing members to reduce thermal bridging between interior and exterior surfaces
  • Factory-finished, site-rolled steel roofing panels, recycled and recyclable, for durability and low-maintenance
  • Exterior walls of native prairie hay, baled on site, with bamboo reinforcing and with directly applied stucco and plaster surfaces for low-maintenance
  • Integral, insulated post and beam structure of plywood and lumber “box beams”, sized to thickness of walls to reduce need for on-site “reshaping“ of hay bales during construction
  • Locally reclaimed limestone used for various interior and exterior walls and floor surfaces
  • Highly energy-efficient and well sealed metal-clad wood-framed windows and exterior doors
  • Hydronic solar panels for space and water heating
  • Photovoltaic solar panels and wind turbine for electrical power generation
  • Hydronic radiant heating in concrete thermal mass floor system for consistent comfort
  • Composting toilet system
  • Attached sunspace for passive solar heat gain and indoor “wetland” gray-water processing system
  • Rain water routed from roof for storage in underground cistern
  • Designed for wheelchair accessibility throughout main floor areas

Cedar Siding - Craftsman Style

Cedar House
  • Passive solar design with masonry thermal mass interior floor surfaces appropriately placed to absorb solar radiation
  • Trees removed from site to prepare for residence were harvested by owners, locally sawn, dried, milled, and used for finish trim and surfaces throughout residence
  • Factory-finished recycled and recyclable steel roofing panels used on all low-pitched roof surfaces
  • Well insulated ceilings and exterior walls
  • Attached functioning greenhouse on lower floor for growing plants as well as for contributing solar heat gain to remainder of house
  • Thermally efficient wood-burning stoves on both floors, with ducted and dampered fresh air supply to base of wood stoves to limit air-infiltration and heat loss, and with adjacent masonry thermal mass surfaces to absorb and reradiate heat from stoves for more consistent interior temperatures
  • High energy-efficiency and well sealed metal-clad wood-framed windows and exterior doors
  • Scored, stained and polished, insulated thermal mass concrete floors with hydronic radiant heating throughout lower floor
  • Wheelchair accessible throughout both floor levels

Additions to and Remodeling of Craftsman Style Residence

remodel and addition
  • Carefully designed structural modifications to allow for “opening” of some living spaces within a well-maintained original Craftsman style home
  • Additions designed to expand living areas of house while working within restrictions placed on historic neighborhood, and within proximity of structures listed on National Historic Register
  • Well insulated ceilings and exterior walls
  • Energy-efficient and well sealed metal-clad wood-framed windows, replacement windows, operating skylights and exterior doors
  • Factory-finished, recycled and recyclable, steel roofing system used on all low-pitched roof surfaces
  • Stucco exterior wall surfaces to match existing on main floor level and fiber-cement board lap siding to replace similar existing exterior siding on upper level, both for appearance, durability and low-maintenance
  • Heating and air-conditioning replaced with new multi-level high-efficiency systems
  • Modifications for wheelchair accessibility throughout main floor level